V Stropkove sa koná 16. ročník obnoveného jarmoku

05.08.2010 Stropkov

Stropkov 5. augusta (TASR) – Stropkovský jarmok, ktorého tradíciu obnovili pred 16 rokmi, sa tento rok nebude konať v centre mesta, pretože tu prebieha rozsiahla rekonštrukcia.
Hovorca Mestského úradu v Stropkove Imrich Makó TASR informoval, že z týchto dôvodov sa vedenie radnice rozhodlo tento rok premiestniť jarmočné dianie do obytnej zóny.
Predajcovia budú svoj tovar návštevníkom ponúkať vo viac ako 150 stánkoch na uliciach Matice slovenskej, Športovej a Hrnčiarskej, pódium a stánky s občerstvením budú situované v priestore vstupu na futbalový štadión.
Jarmočný program sa začína piatok 6. augusta o 14. h otvorením Uličky remesiel. Tú zaplní približne 40 ľudových remeselníkov z regiónu a susedného Poľska, kde si okrem zakúpenia suvenírov, budú môcť záujemcovia vyskúšať prácu s hlinou prípadne drevom. Svoju zručnosť im predvedú kováči, rezbári, pernikári, hrnčiari, bude sa maľovať na drevo i kameň.
Podujatie pokračuje v piatok krojovaným sprievodom mestom a na pódiu sa v kultúrnom programe postupne predstaví domáca kapela Suprafon, folklórne súbory z Vranova nad Topľou, dychová hudba z poľského partnerského mesta Korczyna. Diváci sa rovnako môžu tešiť na vystúpenie skupiny Žobráci a ľudového rozprávača Andera z Košíc.
V sobotu budú jarmočníkov zabávať Lýdia Volejníková a skupiny 3 Drive a Smola a hrušky. Vyvrcholením oboch dní bude večerná veselica, počas ktorej budú účinkovať skupiny Rododendron a Vulkán. Vzhľadom na to, že podujatie sa bude konať v obytnej zóne, program je naplánovaný najneskôr do polnoci.
Okrem toho organizátori pripravili pre návštevníkov počas troch dní aj niekoľko sprievodných akcií. Deti budú mať možnosť súťažiť v cyklistických pretekoch, pripravené sú aj šachový a volejbalový turnaj. V priestoroch Mestského múzea a galérie je sprístupnená výstava diel akademického maliara Františka Veselého a výstava História požiarnej ochrany na Slovensku.
 

Vyberte región